CUKETOVÝ PERNÍK // recept

10. listopadu 2020


 

  • 1,5 hrnku ovesné mouky
  • 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 cuketa
  • 2 lžíce Ghí nebo kokosového oleje
  • 3 lžíce perníkového koření
  • 3 vejce
  • 3 lžíce Chia semínek
  • 2 lžíce kypřícího prášku
  • cca 1 hrnek mléka (podle hustoty)

Cuketu si oloupeme a nastrouháme na hrubo. Poté k ní přidáme Ghí a vejce. Rozmícháme a vedle si dáme do formy všechny suché ingredience. Nakonec přidáme i ty mokré a pořádně promícháme. Můžeme na závěr přidat i mléko, ale postupně, ať si těsto moc nenaředíme. Těsto potom vlijeme do většího plechu a pečeme na 180 stupňů, cca 30 minut. Perník je výborný s marmeládou! :)



11 komentářů

  1. Nádherně to vypadá, závidím ti ty fotky jak to nafotíš a všechny fotky na instagramu máš úžasný. ♥️

    OdpovědětSmazat
  2. Tak ten skúsim 😇 ale urobím si pol dávku,do malého plechu ❤️

    OdpovědětSmazat
  3. Peti, zrovna ho jdu péct, akorát nechybí ti v receptu to perníkové koření? 😊

    OdpovědětSmazat
  4. Tak ten budu muset vyzkoušet, vypadá báječně! :))

    OdpovědětSmazat
  5. Tak jsem si teď připadala jako Babica: " když nemáme tohle, dáme něco jinýho". 😄 Chyběla mi totiž cuketa a tak jsem tam dala 2 jablka a perník je též úžasný, asi ho sním celý sama 🥳🙈💣

    OdpovědětSmazat
  6. Mňaam. Vyzerá to svelo! Už viem čo budem piecť cez víkend.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětSmazat
  7. Pekla jsem už 3x a vždy se krásně povedl. :) Pár tipů, které by mohly někomu pomoci...

    1.) Tím, že je tam hodně kypřicího prášku je menší pravděpodobnost, že zďabne. Nemusíte se bát, když bude těsto trochu více řídké...on ten koláč opravdu stoupne.
    2.) Pochyběly mi poprvé cuketa, tak jsem ji nahradila za jablka stejné gramáži. Výsledný koláč je potom akorát sladší, což je i tak, když je tam hrnek cukru.Takže cuketa je lepší volba.
    3.) S moukama jsem taky improvizovala. Ovesnou mouku jsem udělala tak, že jsem rozmixovala ovesné vločky. Nešlo to úplně dohladka, a tak byly kousky vloček v koláči (což mě osobně nevadilo). Místo pšeničné jsem použila celozrnnou špaldovou. Nemělo by to mít žádný zásadní vliv.
    4.) Doporučuji koláč nezdobit tou marmeládou, jak je v receptu, ale spíše nějakým mléčným výrobkem a na to ovoce s nízkým obsahem cukru. Koláč je dost sladký a kořeněný a díky tomu tyto vlastnosti vybalancujete. Doporučuji použít např. tvaroh, mascarpone, ricottu, jogurt (..a z toho umíchat nějaký krém). Ozdobit čerstvým lesním ovocem, protože není moc sladké na rozdíl od jiných. Určitě bych na to nedávala tu marmeládu, jak je v receptu.
    5.) Mám parní troubu od AEG..pekla jsem na programu ,,Pravý horký vzduch" při 160 stupňů na 45 minut.

    Já si na oplátku nechám poradit, čím nahradit cukr. Alespoń z části. :)

    OdpovědětSmazat

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥