BALI // cesta & první výlet

6. března 2020


Mám tu pro vás první článek z Bali. Chtěla bych vás provést prvními dny našeho tripu. Cestou, nějakými tipy, za které bych sama byla před odletem ráda a chvílemi, které jsme strávili v Bukitu.

Letenky jsme kupovali cca dva měsíce zpět. Někdy kolem Vánoc a připadalo mi, že letíme za hrozně dlouhou dobu. Snažila jsem se na Bali moc nesoustředit, abych byla před odletem maximálně produktivní a hlavně jsem se nechtěla moc těšit. Protože vždycky když se na něco moc těším, nedopadne to dobře a bála jsem se, že přijde jakýkoliv problém, kvůli kterému nebudeme moci vyrazit. 
Letenky nás vyšly na 18 tisíc, s tím že jsme ulovili nejlepší spoj ever. Jelikož na Bali můžete cestovat i déle než 24 hodin. My jsme tu byli za 19 hodin a cesta fakt utekla, což jsme ani jeden opravdu nečekali a celkem nás před odletem děsilo, že budeme tolik hodin na cestě. Letenky tedy můžete sehnat třeba o tři tisíce levnější než my, ale s daleko horšími přestupy, nebo na letišti mezi lety můžete čekat i den na další spoj. No prostě si myslím, že je daleko chytřejší investovat pár tisíců navíc a připlatit si za lepší spoj, protože ta cesta je celkem náročná a člověk je rád, že to uteče a cestuje v pohodlí. Letěli jsme s Qatarem a přesupovali jsme v Doha. 
Já se odjakživa bojím letů, mám z nich úzkosti a občas je mi až do breku. Snáším to opravdu zle a z cesty jsem proto měla opravdu nervy. Taky že se to na mě podepsalo hned mezi lety, kdy jsem na tom byla už fakt špatně a udělalo se mi zle ze všech těch nervů a úzkostí. A to jsem před sebou měla ještě deset hodin v letadle.


Určitě se mrkněte, zda máte pas platný na dalších několik let. Hodně lidem se stalo, že ho měli platný třeba jen na další půl rok a vrátili je zpět do Čech, tak na to pozor a kdyžtak si pas zařiďte co nejdříve před odletem. Protože expres vyřížení pasu stojí přes 4 tísíce a to nechceš. Navíc si určitě udělejte online check-in letenky, ať si vyberete místa v letadle. Nám dali druhý let přes 10 sedadel od sebe a to jsme letenky kupovali společně. Takže na to pozor a udělejte check-in co nejdříve můžete. Myslím, že to jde 48 hodin před odletem.


Ano, roušky a dezinfekce. Bohužel realita letiště.

Musím říct, že jsem čekala, jak let bude klidnější. Někde jsem totiž slyšela, že když letíte s větším letadlem, nejsou tak hrozné otřesy a celkově jsou turbulence mnohem méně slyšet a cítit. Připadalo nám to úplně stejné jako v klasických menších letadlech. Takže jsem z toho byla celkem zklamaná a bylo to pro mě opravdu nárovčné.
Vemte si na cestu rozhodně pohodlné oblečení, které vás nebude tlačit. My měli tepláky a byli jsme za ně opravdu vděční! A taky teplé ponožky! Já měla v letadle totálně studené nohy a fakt to bylo nepříjemné. Jinak vám určitě na palubě dají deku, stejně jako nám.

Takhle nějak jsem se cítila před desetihodinovým letem. Nervy a úzkosti. Ale zvládla jsem to a jsem v ráji!

Doporučuji sehnat letenky, v kterých budete mít jak zavazadlo na palubu, tak i na odbavení. Já jsem si vzala batoh od značky The Noth Face, který jsem si pořídila ve velikosti S a s sebou na palubu jsem si vzala velkou kabelku, do které jsem si dala všechnu techniku. Sbalila jsem to úplně skvěle a všechno se mi krásně vešlo. Jen když už jsem tady, tak vím, že jsem s sebou rozhodně nemusela tahat jeany, triko s dlouhým rukávem a tak dále. Bála jsem se, že mi bude zima, když bude pršet, ale ve finále je to hrozně přijemné a stejně je pořád hrozné dusno. Nejvíce tu vynosím přehoz přes plavky protože mě chrání před spálením, volné kalhoty, které jsem si tu koupila a crop tílka. No a pak samozřejmě plavky. Jo a ledvinka je taky úžasná věc. Hlavně na motorku.

Po příletu jsme měli zajištěný odvoz na ubytování. Ubytování jsme v Surf Houseu Quiksilver, což zařídil můj cestovní parťák u svého známého. Máme pro sebe jeden velký byt, který má dokonce i svou kuchyň. Ovšem na Bali se samozřejmě nevaří, takže ta je nevyužitá. Jinak je to moc hezké, ale daleko více doporučuji jejich soukromou vilu, kde budeme na poslední dny, až obcestujeme Bali, tak vám sem určitě hodím článek. Každopádně je tu bazén, venkovní gym, hrozně míst kam si sednout na terasu, kousek je Market, nejlepší Warung a pláž. Za příplatek si můžete půjčit i skůtr. Takže určitě doporučuji. Noc tu vyšla na nějakých 800 korun. 



První den jsme byli na výletě lodí, který právě zařizuje majitel Surf Houseu, v kterém jsme. Moc se nám první den nechtělo, protože jsme byli vyřízený z cesty, ale nakonec jsme jeli a rozhodně jsme toho nelitovali. Byl to opravdu zážitek a mohu to jen doporučit. Určitě to půjde zařídit i pokud nepojedete přímo do tohoto Surf Houseu. Stačí kontaktovat majitele. 
Nejdřív jsme měli odvoz do přístavu (cca 40 minut) a pak lodí na šnorchlovací místa. Když se loď zastavila na prvním šnorchlovacím místě, skočili jsme do vody, asi půl hodinky jsem koukali na krásné rybičky a když jsem vylezla na loď zpět, udělalo se mi hrozně špatně. Loď se opravdu dost houpe a vy máte pocit, že nemáte kam utéct, protože ve vodě je vám zle a na lodi taky. Ale z celé posádky bylo špatně jen mě a ještě jedné slečně, co měla kocovinu. :D Takže se není čeho bát. Jen zrovna ze mě asi nebude žádná kapitánka. :D

Na druhém šnorchlovacím místě jsme viděli Manty a to dokonce tři! Byl to opravdu zážitek a šnorchlování hned nabralo úplně jiný rozměr. Fakt to bylo neskutečné!


Jediné, co mě zklamalo na šnorchlování byl plast. Na jednom místě bylo daleko více plastu než rybiček, ale prý záleží, odkud fouká vítr. Někdy tam tenhle nános bývá a někdy ne. Každopádně je to fakt hrozné, vidět to takhle real. Moc se to tu neřeší no.



Pak jsme měli zastávku na opuštěné pláži, kde nám místní chlapíci připravili nějlepší jídlo na ohni. Jako upřímně můžu říct, že to bylo jedno z nejlepších jídel mého života. Na ohni připravili ryby, krevety a udělali k tomu spoustu dalších věcí. Vše podávali na banánovém listu. Haha. Dost #instafriendly! :D No bože! Bylo to fakt naprosto dokonalé a dlouho jsem si takhle nepochutnala. Další chod byl čerstvé ovoce a pak už jsme měli všichni jen pocit, že už se z pláže  nikdy nezvedneme, jak jsme přejedený. :D 



Jen vám dám jeden tip na konec dnešního článku. NAMAŽTE SE vždy NA LOĎ padesátkou! Fakt se to vůbec nezdá. Na lodi to krásně fouká, necítíte žádné pálení sluníčka, ale o den později? Spálila jsem se jako nikdy v životě, měla jsem tak moc nateklý a rudý obličej, že jsem vypadala den jako jiný člověk. takže bacha! Tady to fakt opaluje, i když prší, podle mě! :D

První den byl naprosto boží. Cesta na Bali taky celkem utekla a já se s vámi dneska už loučím. Další výlet z Uluwatu si nechám na další povídání. Mám i spoustu úžasných fotek, tak je určitě na co se těšit! 

3 komentáře

  1. Moja zlatá! Som rada, že si úspešne tam a že si to užívaš! Fotografie aj príspevky na IG sú super ♥ Dávajte na seba pozor. Ja takto celkovo zle (žalúdočne) znášam nielen lety, ale aj dlhé spoje autobusmi (medzi mestom a dedinami a pod.). Môj žalúdok je na tieto veci nesmierne slabý a ešte keď je ten autobus nedajbože mierne naklonený pre zlú hydrauliku, chce sa mi plakať, keď musím ísť niekam, kam sa nedostanem pešo T_T ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj a ty letenky byli za oba i zpáteční těch 18tis? A celkově vás vyšla dovolená na kolik? Jinak moc díky za tipy na Bali už se taky tak rok chystáme ale máme syna 4 roky a pro něj by to mohlo být náročnější, ale zase neříkám že by se to nedalo zvládnout. A ještě jak jste byli na letišti myslím jestli autem. My když jsme letěli do Tuniska tak jsme parkovali tady a pak nás odvezli na terminál. Jelikož nejsme z Prahy.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, tento tvůj článek mě velmi zaujal. A byl mi inspirací. Letos s přítelem jsme se vydali do Thajska. Oba máme rádi exotiku. Odlet byl letiště Praha. Proto jsme si museli zajistit parkování. To jsme našli tomto parkovišti. Dovolenou jsme si skvěle užili. Pěkný den

    OdpovědětVymazat

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥