ENERGETICKÝ VÝDEJ & JAK HO JEDNODUŠE ZVÝŠIT

23. května 2017


Dlouhatánsky dlouho tady nebyly nějaké moje rady, tipy a trošku "odbornější" styl článku. Proto jsem se rozhodla to dneska napravit. Opět ale můžete počítat s tím, že všechny moje tipy a rady budou pouze a jedině z mých osobních zkušeností. 

Jak asi všichni víte, nejvíce záleží samozřejmě na správném sestavení jídelníčku. Tedy na tom, kolik toho do sebe díky jídlu dostáváme. Ovšem hned jako další důležitý bod k tomu, aby se vaše tělo měnilo je váš výdej energie. Co si máte představit pod pojmem "výdej energie"? Výdej energie je vlastně to, co přes den spálíte všemi činnostmi, které naše tělo provádí. Může to být cvičení, chůze, vaření, domácí práce, či starání se o děti. Prostě všechno.

Ovšem nesmíme zapomínat ani na to, že naše tělo svou energii vydává i ve chvílích, kdy zrovna nic neděláme. Energii totiž spalujeme i v momentě, kdy nehybně ležíme. A víte proč? Naše tělo potřebuje energii i k tomu, aby mohlo být při životě, abychom mohli dýchat, a aby nám správně fungovaly všechny orgány. Logicky z toho vyplývá, že tuto energii, kterou tělo vydá na to, abychom mohli být na živu, potřebujeme, jinak naše tělo nefunguje tak, jak má. Tato spotřeba energie našeho těla se nazývá bazální metabolismus
Aby to šlo lépe pochopit, vysvětlím vám to ještě trochu více na jednoduchém příkladu. Vezměte si mě v době anorexie. Tehdy můj příjem energie za den byl nějakých plus mínus 300-500 kalorií. Jenže, moje tělo potřebovalo přijmout energii kolem 1300 kalorií, aby mohlo správně fungovat a dalších pár stovek kalorií, abych v tom měla započítanou i aktivitu během dne. Takže deficit byl obrovský. Za den klidně i tisíc kalorií, což za týden máme už 7 tisíc a za měsíc zhruba 30 tisíc. Ups, je fakt strašidelný. Divím se, že jsem vůbec mohla existovat. 
A jak si asi myslíte, že se moje tělo v takovém obrovském deficitu mohlo cítit? No jasně, že příšerně!
Byla jsem pořád hrozně unavená, padaly mi vlasy, třepily se mi nehty, měla jsem příšerně suchou pokožku, motala se mi hlava, neměla jsem žádnou fyzičku, často jsem omdlívala a moje nálady byly opravdu hodně pod bodem mrazu. 


Pak tu máme další extrém, což je příjímání nadbytku energie. Nadbytek energie získává tělo v případě, že jíte více, než vaše tělo dokáže zpracovat a přijmout bez toho, aby se zbytek uložil do tukových zásob. Nebudeme se teď bavit o nabírání svalů, ale spíš o tom, když někdo jí moc dobrůtek, nesmyslů a nedbá na svůj jídelníček. Opět vám uvedu jednoduchý, ale reálný příklad, na kterém toho pochopíte nejvíce. 
Vezměte si opět mě. Tentokrát ale v období přejídání. Dejme tomu, že jsem měla bazální metabolismus nějakých těch 1300 kalorií, plus denní výdej energie na cvičení, práci a tak dále. Dohromady to tehdy dělalo nějakých 1700 kalorií. Ovšem i bez toho, aniž bych teď něco počítala, tak vím, že v době přejídání jsem byla schopná sníst i 5x tolik. A co moje tělo udělalo s energií, kterou prostě nedokázalo pojmout a vydat na nějakou činnost? Uložila se mi hezky do faldíků.


Jak už vám asi došlo, důležité je nechodit pod bazální metabolismus a nezdržovat se ani v nadbytku energie. Důležité je najít si zlatou střední cestu a tou se vydat Jak ale k takovému bodu dojít bez jakéhokoliv počítání kalorií? Sledujte svoje tělo, naučte se poznávat, co mu vyhovuje, kdy má výsledky, kdy výsledky stojí na místě. Ano, bude to pokus/omyl, ale jenom tak se dokážete pořádně sžít se zdravým jídlem a vaším tělem. Nebojte se jíst, jídlo není nepřítel, ale pomocník k lepší náladě a výsledkům. Zároveň používejte selský rozum k tomu, aby jste do sebe necpali každý den kamiony jídla.

Zároveň bych vám v dnešním článku ráda dala tipy k tomu, jak si jednoduše, ale velice efektivně zvětšit výdej energie přes den. 

PROCHÁZKY

Máte sedavou práci? Přes den toho moc nenachodíte? Čapněte tenisky, hafana, kamarádku, či jen sluchátka s hudbou a běžte na procházku. Snažte se nechodit jen tak "lážo plážo", ale malinko zrychlete tempo. Sami ucítíte, že si pěkně máknete a navíc taková hodinka na čerstvém vzduchu vám udělá jedině dobře.


KONEC NUDY

Ve volných chvílích se nejraději válíte u televize, či sedíte u počítače? Přitom v televizi nic nedávají a v počítači pořád jen projíždíte Facebook nahoru a dolů? Trošku to hecněte a přiznejte si, že tohle není zrovna nejlepší způsob, jak trávit všechny volné chvíle. Co třeba nejdřív udělat to, co neustále odkládáte a až potom si takhle odpočívat? Ukliďte si, uvařte si něco dobrého, běžte si zaběhat, či si prostě dojděte na nákup, nebo si udělejte "beauty" chvilku jen pro sebe. Důležitý je se nenudit a nevykydnout, protože pak se vám nechce dělat už vůbec nic. A to klidně celý den.

SVALOVÁ HMOTA

Divíte se proč neřeším váhu a sleduji moje tělo v zrcadle? Proč nedělám hodiny kardia a snažím se tréninky ladit spíše do posilování? Hned vám to prozradím. Hodinami kardia sice spálíte dost kalorií a budete mít velký výdej energie. Ovšem tento výdej energie bude pouze jednorázový v jednom daném dnu, kdy tuto činnost provádíte. Pokud budete posilovat a vaše tréninky se budou hnát za cílem zpevnit tělo, děláte daleko lépe. Pokud totiž vaše tělo získá svalovou hmotu, získá taky bonus v tom, že bude lépe přes den spalovat a líp budete pálit kalorie i při klasických činnostech. Což je jeden velký bonus k tomu, že budete vypadat parádně!


VÝLETY MÍSTO VÁLENÍ SE

V pátek po práci či škole si dáte nohy nahoru a dáte je dolů až v neděli večer? Tak tomu udělejte pápá. Venku už je konečně nádherně, tak co si udělat nějaký výlet, či sportovní odpoledne? Je tolik možností. Ale všechny jsou daleko víc vhodnější, než se válet celý víkend u televize. Užívejte si lesy, hory, přírodu a uvidíte, že si daleko víc odpočinete. A jako bonus ze sebe budete mít daleko lepší pocit.


MHD

Jste zvyklý před barákem nasednout do autobusu a vystoupit s ním před dveřmi vaší práce, či školy? Co si dát takovou výzvu a vždycky vystoupit o zastávku dřív? Nejen, že budete mít daleko víc pohybu, ale zároveň si pročistíte hlavu na vzduchu. Chůze pešky je jeden obrovský pomocník k tomu, abychom měli přes den větší výdej energie.




HIIT PO TRÉNINKU

Jak se ještě víc zničit a z klasického tréninku vytěžit co nejvíce, ale zároveň netrávit hodiny na páse, či orbitreku? Dejte si na závěr tréninku pár minut intervalového kardia. Zkuste třeba moje dvě videa, či si vymyslete svoji sestavičku cviků. Doporučuji 40s makat na maximální výkon a 20s si dát pauzu. Takhle dát třeba 8 kol po sobě. :) Není to tak lehký, jak to možná zdá! Ovšem vaše tělo tím pořádně nakopnete a budete po zbytek dne spalovat ještě více.




CHŮZE DO SCHODŮ

Vás baví jezdit na eskalátorech, či výtahem, co? Odteď zkuste vycházet schody jak v metru, tak doma a nezapomeňte, že i taková malinká změna pomůže Vašemu tělu k lepšímu pocitu a pokroku.

10 komentářů

  1. Ahoj Péťo. Jak si mám prosím vypočítat ten bazální metabolismus? :) Díky moc

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, nechtěla bych něco podobného sepsat i na sestavení jídelníčku? Jako nějaký návod. Díky Pája

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky Peťo, výrobny článek jako vždy! Určitě jsi mi dala výborné typy co děláš, když je nuda:D
    Taky bych byla ráda, kdyby jsi udělala článek na výpočet maker atd.
    Sice je toho na internetu spousty ale ty to umíš výborně podat tak, že to vážně pochopí každý:D
    Tak snad někdy��

    OdpovědětVymazat
  4. Pekný blog a ešte krajšie články! ♥ Pridávam sa k následníkom.
    www.jednoducharuza.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Peťi, děkuji za článek. V poslední době mi dáváš hodně motivace a inspirace ke cvičení a především vaření, se kterým jsem měla vždy problém. Teď mě dokonce baví. Stáhla jsem si appku kalorické tabulky a hlídám si váhu a hodnoty potravin, Už opravdu dlouhou dobu se snažím zhubnout a podařilo se mi to, jen když jsem jedla 3x denně. Ale v tu dobu jsem nechodila do školy, ani do práce, takže výdej nebyl moc velký. Teď dělám prodavačku a zapisuji si poctivě všechny jídla, ale nevím, jestli mám správně nastavené hodnoty. Našla jsem si a interntu info, kolik jíst sacharidů, kj, bílkovin a tuků když chce člověk hubnout. Ale není tohle spíše individuální? Jak to mám zjistit? Denně sním většinou 7000kj a podle výpočtů je to hodně.. nevím, jak si mám sestavit jídelníček, buď mám kj málo, anebo moc... :( (saabuus)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Péťo, nepříjde ti že jsi přibrala? Nemyslím to nijak zle ani nechci být kritická ať to špatně nepochopíš, jen mě to tak příjde je to možné ?:)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, včera jsem si přečetla tento článek, a dneska jsem šla místo autobusem do školy pěšky a potom i na hodinovou procházku... Díky za motivaci z tvého blogu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásny článok, určite ho využijem pretože v poslednej dobe som len jedla a sedela nad knihami (maturita). :)

    OdpovědětVymazat
  9. Zase bych si ale dala pozor na přetrénování, protože je hodně jednoduché se dostat k tomu, že pak potřebujete bandáže na zpevnění a tak dále. Ono je fakt potřeba nad tím přemýšlet komplexně v tom ohledu, kolik toho za den sníte, jak spíte a tak dále. :) Ale to je na každém.

    OdpovědětVymazat

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥