DÝŇOVÉ NOKY SE SMETANOVOU OMÁČKOU

4. listopadu 2016


Tak jsem si říkala, jaký dneska udělám článek a nakonec jsem se vrhla na recept. Všude byl teď samej Halloween, samý dýně a já jsem se rozhodla, že taky připravím poprvé něco z té tolik vychvalované Hokaido. :) Nějaký recept na dobrý oběd tu totiž nebyl opravdu dlouho a tak jsem se vrhla na tuhle dobrotu, abych Vám ji mohla nafotit, abych se o ni s Vámi mohla podělit a taky, abych si ji zkusila udělat na vlastní kůži. Tyhle noky jsem totiž jedla jen jednou a to u Nikči, která mi je připravila a mě tak hrozně zachutnaly, že jsem si je musela udělat taky, i když mě Nikča strašila tím, jak je to hrozně pracná záležitost a že dýně byla skoro až na stropě. :D Já jsem to přeci jenom hecla, můžu Nikči trvzení potvrdit, ale ta chuť za to opravdu stojí. A moje mamka, která nejí vůbec zdravě dokonce řekla, že jsou úplně srovnatelný s klasickými bramborovými. No vyzkoušejte a posuďte sami. :)

NOKY

dýně Hokaido
žitná mouka (můžete samozřejmě použít i jinou)
rozemleté ovesné vločky
pepř 
sůl

OMÁČKA

sójová smetana
kuřecí maso
česnek
cibule
pažitka
pórek
koření
majoránka
pepř
sůl
NOKY

Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kusy. Dáme vařit do osolené vody, aby změkla a poté scedíme a necháme pořádně vychladnout. Když je dýně studená, začneme přípravou těsta. Z nejhoršího z ni sundáme slupku a rozmělníme ji vidličkou. Začneme přisypávat mouku a tvarovat těsto pomocí rukou. (Tahle část přípravy je asi ta nejhorší a nejtěžší, takže se připravte, že dýně bude až na stropě, protože hodně lepí. :D) Přisypávejte mouku, dokud bude těsto lepit. Nakonec přisypeme i trochu rozemletých ovesných vloček, aby těsto ještě líp drželo. Poté vytvarujeme těsto do dlouhých hadů a nakrájíme na kostičky. Ty potom hodíme do vroucí, osolené vody a čekáme, než se noky uvaří. Doporučuji je vyndat tak 2-3 minuty potom, co všechny vyplují, ale raději jeden vezměte, rozřízněte a koukněte, zda už jsou. Scedíme, propláchneme teplou vodou a můžeme podávat.




OMÁČKA

Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky, okořeníme a osolíme. Mezitím si na pánvičce na kapce oleje osmahneme cibulku na jemno a dva stroužky česneku vcelku. (ty po uvaření omáčky vyndejte) Přidáme maso a orestujeme ho. Když je maso orestované, zalijeme ho sójovou smetanou, podle hustoty i vodou, přidáme pórek, pažitku a necháme chvilku podusit pod pokličkou. Potom už jen sundáme pokličku, popřípadě necháme trošku vypařit vodu a můžeme podávat.


3 komentáře

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥