MAKRA/NEMAKRA

16. října 2016


Hezkou válecí, odpočinkovou neděli plnou nic nedělání Vám přeji. Alespoň taková bude ta moje. Opět a konečně jsem se překulila přes další týden a máme tu zase neděli. Pardon, ale neutíká to nějak? Občas mi přijde, že ten život utíká opravdu rychlostí blesku a hlavně, když jsem se opět celý týden skoro nezastavila, to pak ten týden uteče mrknutím oka, ale sakra se nadřete. V neděli jste schopný minimálního pohybu, odvalení se z gauče na záchod, nebo do kuchyně pro jídlo a to bych si ještě přála, aby mě tam někdo při nejlepším donesl jako princeznu v náručí. :D No vážně, až tak moc jsem unavená a musím nabrat sílu předtím, než vypukne další týden. BTW ... všimli jste si, že poslední dobou takovýmhle "stěžovacím" odstavcem začíná skoro každý můj článek? S tím bych měla něco udělat a né Vám tady jen neustále bulet. :D
Ale brečet dneska budu asi v celém článku. Nebo alespoň z jeho začátku. Abysme si to ujasnili. Tento týden byl divnej ... divnej v takovým slova smyslu, že se stalo pár věcí, které mě totálně vycucnuli, vzali mi energii, sílu, elán, náladu, chuť něco dělat a hlavně motivaci. Nechci to tu rozebírat nějak do detailů. ale přeci jenom to trochu nakousnu, ať víte, o co běží. Jak asi víte, dřív jsem chodila cvičit s Nikčou a teďkon momentálně s Danem. Jenže, časy se mění a s Nikčou bohužel nemáme už vůbec čas chodit do fitka na ty naše tolik milované a hlavně zábavné tréninky u kterých jsme se tolik nasmály a které nám tolik zlepšovaly dny. Jak asi víte, pracujeme spolu a Nikče se prohodily směny, takže pracuje úplně opačně, než já. Když já mám ranní, ona má odpolední a naopak. Což nám moc nehraje do karet ani co se týče nějakých plánů a hlavně co se týče společného cvičení a návštěv fitka. Nikča to má ještě těžší, protože se nedonutí jít cvičit sama, s čímž já už problém moc nemám, ale přeci jenom mám raději tréninky trávit s někým po boku, když si s někým mezi sériemi můžu popovídat, zasmát se a když mi někdo při poslední sérii křičí do ucha, že těch pár posledních opakování zvládnu. 
Takže jsem začala chodit cvičit s Danem, jenže tomu je taky konec a z pravidelného tréninku s ním se stanou jen tréninky občasné, jelikož nám to časově nevychází a hlavně Dan mé svého sparing kámoše už pár let a ten zas nemůže chodit v časy, kdy můžu já, takže je to takový komplikovaný a raději jsem řekla, ať chodí cvičit spolu, že jim nebudu narušovat jejich tréninky, který trvají už třeba přes dva roky. Tím pádem z toho vznikla taková menší krize, smutek a chuť cokoliv dělat se vypařila, protože jsem najednou byla na cvičení úplně sama, jako bonus v novým fitku, kde nikoho neznám.



Jak říkám, mě nedělá problém zvednout zadek a jít si zacvičit sama, ale byla jsem prostě přešlá z toho, že teďkon sama budu chodit skoro pořád. 
Do toho jsem byla přešlá i z toho, jak teď jím. Vy, kteří mě sledujete na Instagramu, tak jistě víte, že jsem tam minulou neděli přidala fotku s popiskem, jak začnu zase makat na milion procent, jak si budu hlídat makra a jak půjdu vstříc výsledkům. Nevím, co mě to zas popadlo, asi za to mohlo moje celovečerní čučení do iPadu na nějaký videa světových fitnessek, možná to, že na sobě delší dobu nepozoruji žádné výrazné změny, možná to, že chci za ten rok vypadat o hodně líp a udělat další progress. No prostě občas mám pocit, že do toho nedávám maximum. Když čtete blogy ostatních holek, které se zajímají o cvičení, koukáte na jejich videa a v skoro každým je toho spousty o kalorích, makrách, jak nejí skoro žádné sacharidy a podobně. Musíte se nad to povznést a dokázat si ujasnit, jak to chcete vést Vy a že každý jsme prostě jiný a každýmu i něco jinýho vyhovuje. Na světě je nespočet lidí, kteří se zajímají o cvičení, o jídlo, ale každý z nich má svůj styl a svoje pravidla, kterých se drží. To mi došlo až po tomhle celém týdnu a i když to bylo fakt náročný na mojí psychiku, jsem ráda, že se tomu tak stalo a já jsem zase ponaučená na nějakou tu dobu.

Ano, od pondělí začalo moje hlídání maker podle kalorických tabulek, ale tentokrát s úplně jinými hodnotami, jako tomu bylo dřív. Počet bílkovin mi došel už po odpolední svačině a to jsem strávila asi 30 minut tím, že jsem osekávala gramáže všech jídel, které mají vyšší počet bílkovin a vyřadila jsem úplně protein ... říkám si, sakra co teď? Koukala jsem na to ... zoufalá jsem zkoumala co můžu ještě upravit a stáhnout na menší porci, ale už tak se mi to zdálo hrozně málo a věděla jsem, že budu mít v práci hlad. Oukej, nakonec jsem to nějak vykoumala, porce byly menší a svačiny byly spíše sacharidové. Jídlo jsem si naskládala do krabiček a druhý den do práce jsem si táhla kuřecí maso s rýží, pár plátků kuřecí šunky, a pak už jen ovoce. Šunku jsem snědla ke svačině s pár suchary, po třech hodinách jsem se vrhla na kuřecí a rýží, což mám takhle i když nejedu podle maker, ale do večera jsem už umírala v podstatě jen hlady. Protože po kuřecím s rýží jsem za další tři hodiny snědla ovoce, což byly nějaký dvě mandarinky a trochu hroznového vína. Na hodinách 15:00 a já měla trénink až v 18:00 s tím, že jsem měla jíst už jen malou věčeři (opět trochu kuřecího a rýže), která mě čekala až po příchodu domů. Takže bych nejedla zhruba nějakých 5 hodin, protože trénink trvá tak do 19:00 a ještě se musím dostat domů. Říkám si, aha, co teď? No nějak jsem to zvládla a i když mi při cvičení kručelo v břiše, říkala jsem si, že můžu bejt ráda aspoň za ty sacharidy, když ostatní holky osekávaj ještě příjem cukrů, to už by mi asi jeblo. :DDD Pardon za ten výraz. Po příchodu domů jsem slupla kuřecí s rejží takovou rychlostí, že jsem rovnou mohla jen otevřít pusu a mamku poprosit ať mi to tam vysype z mističky :D a byla jsem ráda, že den je u konce, protože i když jsem splnila makra, hrozně mě honila mlsná a měla jsem z toho celkově divnej pocit. A když už jsem měla konečně večer chvilku času, musela jsem zas čučet do kalorických tabulek a plánovat další den, kterej dopadl úplně stejně, jako ten předtím. Protože jsem to prostě nedokázala líp naplánovat a líp to propracovat, abych neměla hlad a přitom mi to sedělo do těch "zázračných" maker. Sakra, teď jsem se úplně rozčílila. :DD A to ještě nejsem u té nejhorší části týdne.

No takhle jsem to vydržela teda jen dva a půl dne, to nejsem moc silná žena, co? :D Přišly stresový situace, který mě možná dostaly do toho, co následovalo, přišla velká únava, špatná nálada a okolnosti a já jsem místo toho, abych šla po práci cvičit, zamířila domů, vybodla jsem se na makra i na cvičení. Jen jsem seděla doma sama na gauči, snědla jsem moje naplánované kuřecí s rýží, pak jsem do sebe naládovala několik lžicek Proteinelly a kešu másla, nějaký Raw tyčinky, ovoce a byla jsem nasraná, demotivovaná a jako bonus lehce vystrašená, protože kdybych na to koukala hodně přísně, dalo by se to klidně počítat jako hodně malej záchvat přejídání. Protože pocit po tom, jak jsem dojedla poslední kus jídla toho dne, byl naprosto totožnej s těmi pocity, které u mě byly tenkrát na denním pořádku. Zklámání ze sebe, zklamání z toho, že jsem si to nastavila tak a tak a nevydržela jsem, strach z toho že nebudu mít výsledky a přiberu. Samozřejmě za to nemohly jen makra, ať to na ně nesvádím pořád. Mohlo za to milion dalších věcí a právě díky tomu, že jsem si to nastavila mega přísně jsem pak útěchu hledala v jídle, protože jsem prostě neměla energii a sílu jít zase hladová cvičit a zbavit se tak stresu.


Tímhle článkem nechci říct, že hlídání maker je na škodu, občas to hodně otevře oči a já třeba vím, na čem teď zapracovat, nebudu rvát bílkoviny všude, kde to půjde, jako předtím, ale budu se snažit na to koukat jinak. Protože jak jsem viděla, tak bílkoviny mi vystačí bohatě i když jím normálně bez hlídání, spíš naopak jsem to s nima asi často přeháněla. Naopak můžu přidat do stravy více tuků. Nemusím ani nutně pít protein, kterej je právě zdrojem bílkovin, nemusím mít bílkoviny striktně v každém jídle, jak jsem si myslela. Takže k něčemu to opět bylo, ale to, co jsem si z toho vzala nejvíce je opět a znovu to, že pro mě nějaký hlídání kalorií, počítání každýho sousta na gram a neustálý rejpání v jídelníčku není a nejspíš ani v nejbližší době nebude. Vyhovuje mi to tak, že jím prostě zdravě, pravidelně, když nemám zrovna špatnej den a dívám se na svět pozitivně, tak na sobě vidím i pokroky a hlavně mě nechytají takový záchvaty, kdy prostě musím sníst všechno, co najdu, i když v ten den, jak se mi to teď stalo, jsem se ještě hodně držela. Takže makra a kalorie sbohem, ale já chci žít svůj zdravej životní styl svobodně, naslouchat svýmu tělu a jíst tak, jak mi vyhovuje a jak mě to baví a podle mého nejlepšího vědomí s svědomí. :) Já do toho jdu opět na 100% (teda pokud to tak můžu říct, když si nebudu hlídat makra :DDDD) a díky tomu, že jsem se Vám mohla svěřit, je mi zase o něco lépe. Mějte krásný den, a udělejte si nějakou dobrotu, stejně jako já dneska ke snídani. :)))

26 komentářů

  1. Peťi i takové dny příjdou, dobré je,že víš jak tě to posune dál, vzala jsi si z toho ponaučení a dělej na to co si zvyklá ♥ Máš skvělé výsledky a sama víš,že to jde v maličkých krůčkách. Tak hlavu nahoru a zítra je taky den ♥ Jinak závidím ti volnou neděli, já jsem po noční a čeká mě druhá noční... takže žádný volný víkend ... ale i tak se snažím poctivě makat. A stále si má velká motivace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za podporu a hezkej komentář. Je to pravda, ale někdy to jde tak pomalu, že má člověk strach, že se nikam neposouvá. :) Už je mi zase lépe, ty se taky drž! :)

      Vymazat
  2. Peťi přesně vím o čem mluvíš. Vždycky jsem počítání maker vychvalovala do nebe, váha byla moje třetí ruka a bez MyFitnessPal jsem se skoro nenajedla. Denně jsem sledovala instagram, youtube bikin a brala to jako super motivaci. V posledním měsící se ale stalo pár věcí, které mi hodně otevřely oči - přiznala sem si, že poslední tři roky se všechno v mém životě točí jen kolem jídla a jsem v neustálem stresu a strachu se normálně najíst. Počítání kalorií a maker a to zapisování do tabulek mi sice zpočátku pomohlo - udělat si předtsavu co jím, kolik, naučila jsem se používat nové potraviny, baví mě vařit.. ale to neusálé hlídání a omezování, to leze na mozek a jsem ráda, že jsem to ještě poměrně včas utla.
    Takže hlavu vzhůru, jsi skvělá a nějaké makra ať nám vlezou na záda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jak píšeš. Občas to neuškodí a člověk si uvědomí hodně věcí, ale každodenní hlídání každého sousta není vážně normální. Na jednu stranu obdivuju lidi, který na to mají nervy, ale nadruhou vím, jak se hrozně okrádaj o čas a zbytečně se stresujou. Jsem ráda, že si udělala takový pokrok a rozhodně Tě v tom podporuju. Drž se! :)

      Vymazat
  3. Koukám, taky se na Tebe hrnou samý "lepší věci"...Je to cca tři týdny, kdy jsem si řekla, že do toho teď fakt půjdu na plno, že budu běhat, budu cvičit, budu baštit zdravě. Po prvním běhání mě přes noc rozbolelo v krku a spustila se mi šílený rýma, že jsem měla pomalu jedno balení kapesníčků na noc, o dni ani nemluvě. Když to bylo jakžtakž OK, tak se mi rozjel zánět v zubu a neotevřela jsem pusu pomalu ani na čajovou lžičku, takže taky na nic...Dneska je to po 3 týdnech první den, kdy to vypadá, že bych konečně mohla cvičit, tak uvidíme...Jestli se dokopu, tak si dám tvůj workout na zadek :)
    Občas prostě věci nejdou tak, jak chceme. Když jsem viděla Tvůj příspěvek o hlídání maker na instagramu, tak jsem si říkala, že je škoda, že Ti ten zdravý nadhled vydržel jen přes léto...Jsem ráda, že ses rozhodla žít svůj zdravej životní styl. Momentálně se snažím ségře rozmluvit keto dietu, kterou je posedlá, a je to fakt fuška...Někteří si prostě říct nedají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se Ti opravdu nedařilo a všechno se na Tebe sypalo, koukám. Ale už bude snad jen líp. :) Drž se a snad už budeš moct makat a budeš zdravá jako rybička.

      Vymazat
  4. Tyjoo, Peti... na kolik si teda měla ty bílkoviny nastavený, že si je byla schopná sníst do odpoledne? Já právě kolikrát bojuju s tím, že je ani nestíhám všechny sníst, i když je právě do každýho jídla nějak nacpu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na nějakých 90g. :) Já nikdy neměla problém, že bych jich jedla málo. :D

      Vymazat
  5. Ahoj Peti, zajímavý článek, ale nedá mi to a zeptám se - zkoušela jsi jíst nízkosacharidově? A proč vlastně ses tak bála toho, že nebudeš jíst skoro 5 hodin? Já osekal sacharidy na úplně minimum už asi před 8 měsíci a nemohl jsem se cítit lépe .. krevní cukr stabilní, takže žádné výkyvy nálad a hlavně nic takového, že bych každé 3 hodiny musel jíst. Většinou jsem schopný fungovat celý den bez jídla, jen o kávě a vodě a potom si dát ještě trénink. A ne, nemusíš se bát toho, že bys přišla o své pracně vybudované svalstvo. Kdyby Tě o tom zajímalo víc informací, mrkni na můj blog (https://cvicimdoplavek.cz) a počti si, např. o střídavém půstu.

    Pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Zkoušela a není to nic pro mě. Honí mě pak děsně mlsná a jsem unavená. :) Docela Tě obdivuju, že se tak dokážeš omezovat a stravovat se tímto způsobem, ale pro mě to není.

      Vymazat
    2. Jak dlouho jsi to drzela? Chut na sladke a unava je vetsinou nedostatek elektrolytu ☺️

      Vymazat
  6. Já na svou váhu 48 kg jsem byla schopná sníst klidně přes 150g bílkovin..pořádná dávka masa, na sváču cottage se sušnou druhá sváča řecký jogurt ráno třeba proteinové lívance, po gymu protein...pak jsem měla strašné střevní problémy. Omezila jsem to na 90g denně a první dny? tolik málo masa? Taky jsem skoro vyřadila protein a po cvíču dávala rovnou velké jídlo..jím cca 190g sacharidů a je mi jedno jestli ovoce, jestli tam je tolik cukru nebo tolik. Ono to dělá hodně instagram a ostatní sítě, kde sledujem prostě fitnesky, které se zaměřují na soutěže, tak jí málo sacharidů apod. A pak si řeknu aha já jím 3x víc :D. Ale to záleží na člověku..já si teď dopřávám, mám to vyvážené, nikdy nemám pocit hladu, nemám žádné chutě a prostě je mi fajn!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme úplně stejně! :) Souhlasím s Tebou a momentálně to máme hodně podobné! Drž se a jen tak dál.

      Vymazat
  7. Ahoj Péťo, moc nevím, jak bych ti mohla pomoct nebo tak, tak ti aspoň řeknu, že tě strašně obdivuju. Jsem strašně ráda, že jsi si kdy tenhle blog založila, protože tím pomáháš nespočtu holkám. Navíc působíš tak jako opravdově, na nic si nehraješ a to mi je sympatický. Jsi úžasná a snad je tahle krize fakt zažehnaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, děkuju, děkuju. Takový komentáře jsou vážně nejlepším balzámem na duši, když se cítím mizerně. Jsi zlato!

      Vymazat
  8. Ahoj Peťo :) , také vím o čem mluvíš, byla jsem z toho málem "magor", když jsem jela podle kal. tabulek ale naštěstí jsem se na to pak vyprdla a cítila jsem se lépe. Měla jsem pocit , že mé tělo bylo víc ve stresu . Teď už je to lepší ale stále se hledám :). Škoda , že jsem se nedočkala odpovědi na email co jsem ti psala, nevadí :).
    Takže také souhlasím a jíst podle pocitů :-) a tak aby to každému vyhovovalo .
    Hezký večer Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to je super, že jsi taky našla lepší cestu, jen tak dál. :) Jinak email mi nejde do hlavy, odepisuji na každý... a v emailu žádný nemám.

      Vymazat
  9. ja si, prave naopak, IIFYM a pocitanie makier neviem vynachvalit. vazenie jedla mi zaberie minimum casu pocas dna a dalo mi to ovela vacsiu slobodu v jedle, ako ked som jedla striktne paleo, alebo ziadne sacharidy, potom zase clean eating..
    ale na druhej strane ta obdivujem, a vsetkych, ktorí si kalorie nerataju a aj napriek tomu vedia dosiahnut nejaky fitness ciel (ci uz schudnutie, alebo nabratie svalov). ja si to zatial bez ratania predstavit neviem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase obdivuju Tebe. Každý to prostě máme nastavené jinak a každému něco jiného vyhovuje. I když vím, že bych měla třeba lepší výsledky s hlídáním maker, asi mi to za to nestojí. :)

      Vymazat
  10. Ahoj Peto, taky by me zajimala makra. Ja mam 1900kcal 135g protein 180g sacharidy a 60g tuky. Do tech bilkovin, abych se narvala, se musim fakt desive snazit.
    Kazdopadne, drzim ti moc palce, jsi mi neskutecnou inspiraci. Dekuju ti za vsechno co pro nas delas. Zase se postavis na nohy, vsichni v tebe verime :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já těch bílkovin měla o hodně míň. :)
      Moc moc děkuju za podporu, takový slova jsou vážně krásný a moc si jich vážím! :)

      Vymazat
  11. Super strašně se mi líbí tvoje články ,jsi moje inspirace. Jen tak dál !:(

    OdpovědětVymazat
  12. A můžeš prozradit, jaká momentálně dodržuješ makra?

    OdpovědětVymazat
  13. Peti muzes mi poradit? 61 kilo, 168 cm...chtela bych zhubnout nejaka kila, zbavit se prebytecnyho tuku a vahu premenit radeji na svaly. Necvicim v posilce, pouze doma s vlastni vahou, obcas beh, obcas kolo. Kolik bych tedy mela mit spravne bilkovin a sacharidu pro nejaky zdravy styl studenta? Dekujiii:)))

    OdpovědětVymazat

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥