MLSNÁ TĚ UŽ NECHYTÍ

13. ledna 2016

Ahoj!
fitness, food, and health image
Když jsem napsala název tohodle článku, okamžitě jsem si vybavila mojí oblíbenou reklamu, kterou už boužel v televizi nedávaj. Byla to reklama myslím na nějaký jogurt, kde se říkalo něco jako "Honí Tě mlsná? Dej si náš jogurt." Během těchto slov zdrhala nějaká hubená paní po zahradě s totálně zoufalým výrazem, protože se jí snažil dohonit dort v životní velikosti, kterej měl nohy i ruce. Pokaždý mě ta reklama rozesmála, protože jsem se úplně viděla v tý její situaci a uměla jsem si živě představit, jak chce utýct za každou cenu, ještě víc než kdyby hrála místo tý reklamy v nějakym hororu a chtěl by ji chytit nějakej vrah. :D 

fitness, healthy, and food image
Nevím, jak to máte Vy, ale já byla hroznej milovník jídla. Hlavně teda sladkého a tučného a všech možných dobrot. Už od malička jsem vždycky jedla nejvíc dobrot z rodiny, dobroty vždycky snědla i sestře a když mamka nějaký dobroty koupila, zmizely během jednoho dne a to v mém žaludku. Moje mamka vždycky říkala větu, kterou jsem nesnášela "No jo, to Péťa ta by nic špatnýho nesnědla. :D Mám to tak i teď, jen jsem malinko změnila pohled na to, co je a není špatné. :)
Možná si myslíte, že když čtete moje články o tom, jak jíst zdravě, příspěvky na Instagramu, jak zdravě vařím, říkáte si : Ta určitě nemá ráda sladký a nikdy ji nehoní mlsná. Ta se má. :D Nejsem robot. Jasně, že mám ráda sladkosti, ale před nějakou dobou mi došlo, že když minimálně 5x týdně makám, nebudu makat zbytečně a jíst úplný nesmysly. Došlo mi, že jídlo je základ úspěchu, začala jsem jíst kvalitně a ejhle. Ty stavy, kdy jsem prostě potřebovala sníst tunu zmrzliny, nebo čokolády, jinak bych do deseti minut umřela, jsou pryč.
Pokud i Ty miluješ sladké a jsi třeba zrovna v koloběhu, kdy se sladkostí nedokážeš vzdát tak tento článek je psán právě pro Tebe a možná Ti malinko otevře oči.
apple, fast food, and fat image

Proč Tě tedy ta mlsná vůbec honí? 

Chuť na sladké je způsobena rozkolísanou hladinou cukru v krvi. Právě těmto výkyvům cukru v krvi můžeš předejít tím, že budeš jíst vyváženou, pestrou stravu a hlavně pravidelně. 

Pokud ovšem sáhneme místo vyváženého jídla po nějaké sladkosti, což je vlastně potravina s obsahem jednoduchých cukrů, tak cukr z této potraviny se rychle vstřebá do krevního oběhu. Jasně, taková potraviny Vás nakopne, ale jen na chviličku, protože vzápětí tělo vyšle obranné mechanismy, které hladinu cukru okamžitě sníží. Proto má člověk chuť na další dobrotu a pak na další a další a však to znáš.
Zkuste si to představit takhle. Koupili jste si domů čokoládu, dali jste si jednu kostičku, tím jste tedy dali tělu najednou hrozně moc energie a jelikož tělo neví co s ní, pošle sluhy, aby se jí zbavily (jasně, vysvětluju to jak pětiletýmu dítěti, ale je fakt důležitý to pochopit správně, takže pardon. :D), sluhové přebytečnou energii vyhodí, takže Vy jste opět bez ní, ale Vy se jen tak nedáte a chcete jí zpět, protože víte, jak Vám s ní bylo najednou skvěle. Proto Vás vzápětí láká další sladkost. V důsledku takového jídelníčku můžete spadnout i do koloběhu nekonečného jedení sladkostí, nebo až přejídání. A věřte, že já to znám moc dobře. Fakt jsem si v tyhle moje období říkala, že jsem jak nějakej feťák a sladkosti potřebuju, jak drogu.

Tohle byl úplnej základ, který je běžný u většiny lidí, kteří bojují s chutěmi na sladké. Jenže ono existuje těch důvodů více.

Může to být důsledek toho, že málo spíte a odpočíváte. Normálně by člověk měl naspat kolem 8 hodin, takže pokud pravidelně spíte jen nějakých 5, nemůžete se divit tomu, že Vás chce mlsná neustále dohnat. 

Jako další bych určitě koukla na to, jestli jíte pravidelně. Jasně, někdo už jede ve svým režimu, nepřejídá se a nehoní ho mlsná ani když jí jen 3x denně, ale z mých zkušeností a z toho, co jsem vyzkoušela na sobě můžu říct, že kdybych já ze začátku jedla jen 3x denně opravdu bych se neustále přejídala sladkostma a nikdy bych nevydržela jíst zdravě déle než pár dní. Právě ta pravidelnost a jedení menších porcí vícekrát za den mi v tom opravdu pomohla a maximálně mi to vyhovuje. Musím říct, že když se třeba stane, že nestihnu svačinu, tak mám vázně zbytek dne chutě na ty sladký nesmysly. :D

fitness, exercise, and nutrition image

A jako další, hodně vážný problém vidím v tom, že můžete zajídat stres. To byl přesně můj případ. Byla jsem smutná, dala jsem si čokoládu, měla jsem problémy v práci, dala jsem si kýbl zmrzliny. Možná to taky znáte. Utěšíte se jídlem, zklidní Vás, je Vám najednou líp a cítíte se méně smutní, ovšem do tý doby, než to dojíte, pak na sebe máte ještě větší vztek, že už jste snědli zase tolik sladkostí. Víte co je lék na tohle? Prostě, když jste smutní, když Vás něco mrzí, nebo Vás někdo naštval jídlo vyměnit za sport. Můžete se to zdát jako nemožný, ale prostě zatněte zuby, obujte kecky a běžte se projít, bežte běhat, běžte udělat pár dřepů, běžte do fitka, zacvičte si podle nějakýho videa a na 100 procent Vám slibuju, že se budete cítit lépe, než když si dáte hromadu sladkýho. 

A když mě teda ta mlsná už vážně honí a nejde ji zdrhnout, šáhnu alespoň po zdravější variantě. Buď ovoce, oříšky, různý semínka, kostička hořký čokolády, nebo si udělám třeba smoothie. :)

Doufám, že článek malinko pomohl a motivoval k tomu začít jíst lépe, protože mi právě na tohle téma chodí hodně dotazů. Děkuju Všem za podporu a přeju krásný den! :) 

28 komentářů

  1. S tímhle mám dost problém. :D Snažím se to redukovat, ale bude to asi běh na delší dobu. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to težký, ale vážně zkus začít jít zdravě a pravidelně, první týden je to mazec, ale týden od týdne je to lepší a lepší. :)

      Vymazat
  2. Je to tak, mám to taky zažitý na vlastní kůži :-) Hezký článeček!

    OdpovědětVymazat
  3. To sladké, to je droga, mám pocit že bych nic jiného jíst nemusela, neprejidam se zmrzlinou ani zakuskama(nesmím to kvůli potr.omezenim),ale peču si z vloček, ovoce, chia, goja apod . takže si myslím že zdravě, nepoužívám bílý cukr, ale různé sirupy, nebo kokos.cukr,ale právě toho nepeceneho i pečeného bych mohla jíst na kila.. Peču z cizrny, jahel, fazolí apod.. Jsem ze 75% raw, takže hodně ořechů, seminek, ale neustále mě ta chuť pronásleduje :-(,jinak moc hezký článek, snad to zvládnu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak to je super náhodou, že takhle zkoušíš zdravější varianty dobrot. :) Díky moc!

      Vymazat
  4. U nás doma celkové mlsame zdrave. Jenže to by se člověk i tech RAW dortiku úplně uzral jak jsou dobrý! :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Furt lepší si dát RAW dortík, než dortíky jaký jsou vždycky u nás doma, například medovník. :D <3

      Vymazat
  5. Já si vždycky říkám ve škole "až přijdu ze škole budu dělat to a to a dám si na jídlo to a to" a pak taťka nebo někdo koupí něco sladkého a všichni to tam jí a já to nemůžu vydržet a dám si taky :/ Co s tím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chce silnou vůli. :) A tu v sobě má každej.

      Vymazat
  6. Skvělý článek! Pro mě je jídlo něco, jako láska mého života, ale momentálně už mezi ně rozhodně nepatří Fastfoody a podobně. S tou mlsnou jsem měla problém asi před měsícem? Moc dlouhá doba to není, ale jak jím zdravěji, tak tím menší chuť mám :)
    www.lucastirska.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      To zdravý jídlo je na mlsnou vážně největší lék. No a ještě pevná vůle. :)

      Vymazat
  7. Tenhle článek jsem potřebovala! Je to opravdu motivující slyšet od někoho, že se taky přejídal a jedl hodně sladké a teď zvládá ubránit se sladkému, jí pravidelně, cvíčí.. moc děkuju. Nevím čím to je (možná tvým opravdu lidským přístupem), ale jedině ty mě namotivuješ a nabudíš na zdravý styl života jako nikdo. Moc děkuju a ať se v budoucnu daří! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupí! Tak to mám radost, že Ti článek pomohl a hecnul Tě. :)))
      A hrozně díky za hezký slova! :* Vážím si toho. Hodně štěstí:)

      Vymazat
  8. tohle byl můj největší problém při cvičení já když jsem začínala tak jsem sladkého ubírala po menších dávkách a ne že ze dne na den jsem přestala jíst sladkosti prostě pomalu v klidu...nikam nespěchat :D... a teď su naprosto v poho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si taky ze začátku něco málo dovolila a teď už to ani nepotřebuju. :D :)

      Vymazat
  9. Tak já nikdy neměla problém se sladkým, spis se slaným, nebo s takovým a dobrotama jako je pizza, kebab atd. Nebo zbožňuju anglické rohlíky z Albertu či pizza kapsy z Lidlu. Dokážu být klidně dva týdny bez čokolády a jiných sladkostí ale s tím slaným bojuju jak se dá. Nejlepší náhradou jsou cherry rajčatka v poharku, ty jsou fakt luxusní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak anglický rohlíky z Albertu jsem milovala vždycky, díky za tip, aspoň vím co na příští cheat day. :D

      Vymazat
    2. Ideál cheat day - na snídani anglickej rohlík a na oběd losos s bylinkovou omáčkou, toho bych se asi užrala!

      Vymazat
  10. Já mám problém hlavně s tím, že se pokuším jíst zdravě a v časech, ale bohužel mi to rodiče nedovolí. Jako většině teenagerů mi kupují jídlo oni a obvykle je nezajímá, že nechci aby měli doma sladké, že mám na to pak chuť a nezajímá je ani pravidelná doba... Prostě mi v deset večer osmaží na oleji řízek. To je taková nechuťárna takhle pozdě a ještě nezdravě, ale musím to sníst, jinou večeři nedostanu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to tak měla, takže chápu. Zkus jim udělat přednášku na téma zdravé jídlo, třeba je přesvědčíš. :)

      Vymazat
  11. Přesně můj problém, já hlavně když nemám dostatečně velkou snídani a svačinu, tak pak žeru samý nesmysly :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasika no, naštěstí už vím, jak proti tomu bojovat. :)

      Vymazat
  12. Spim dostatecne, jim 5xdenne vyvazene dle jidelnicku atd atd. A ty chute, jak pri abstaku mam :( Jsem v 8.tydnu meho noveho fitness zivota. A na zacatku to nebylo hrozne tak jako ted. Nechapu! Vzdy me to prepadne doma vecer po veceri! :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to Tě asi zklamu, ale vyváženě nejíš určitě, jinak by Tě vážně mlsná tolik nehonila.

      Vymazat
  13. Stres jsem naštěstí nikdy nezajídala (zato jsem v neštěstí zas úplnej workoholik), ale divila jsem se, že od tý doby co jim líp nemám na ty "dobroty" vůbec chuť a moc jsem to nechápala... takže teď konečně vim, že je to tim že jim správně a tudíž si o to tělo neříká! Seš lepší než 100 výživovejch poradců už u tvýho blogu sedim přes hodinu :D

    OdpovědětVymazat
  14. Moc ti dekuju , ze jsi tenhle článek napsala, protože mi otevřel oči a ukázal realitu a vim , ze nejsem sama, která si mysli ze je na sladké závislá a dokáže se s tím něco dělat :). Já už hodně diet držela a vždycky jsem zhubla , za rok a pul jsem mela nějak 20 kg dole, ale potom jsem na to začala kaslat a začala jist hodne nezdrave a i na cvičení jsem kaslala a mela zase 10 kg zpátky, ale tohle mě nakoplo zase zpátky , moc ti děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  15. Všechno je to jen o pevné vůli. Stanovit si nějaký cíl a na něj myslet. Hlavně je dobré mít radost z každého malého úspěchu a naopak se nesložit, když si jednou za čas dá člověk dort, nebo se mu prostě něco nepovede. To k životu patří. Já se snažím svoje životní hodnoty trochu přehodnocovat, protože nejde být ve všem 100 % perfektní.

    OdpovědětVymazat

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥