FUCK SKINNY, BE STRONG, ANEB VÁHA LETÍ Z OKNA

28. ledna 2016


Dobrý večer!

Dneska ráno jsem si nějak hnula se zády a proto mám dneska neplánovaný rest day. Což znamená, že místo večerního cvičení mám konečně jeden den čas taky na můj blog a dneska ho nebudu zanedbávat, odpovím konečně všem na vzkazy, komentáře a samozřejmě napíšu i článek, ten dnešní věnuji tomu, proč jsem zastánce toho, že váha na čísle nic neznamená.


Já to chápu, dřív jsem to taky  znala. To debilní číslo na váze jsem měla jako to nejdůležitější číslo v mym životě. Podle toho, kolik mi váha ukázala kilo, podle toho se všechno odvíjelo. Odvíjela se od toho moje nálada po celý den. Když váha byla vyšší, než den předtím (a stačilo mi k tomu třeba i necelý půl kilo) byla jsem podrážděná, bez nálady, naštvaná. Když byla stejná, tak většinou to samý a když byla nižší, cítila jsem se líp, bylo mi líp, ale už jsem zase myšlenky směřovala na to, jak další den chci číslo na váze zase o něco nižší. To samý můj názor na mojí postavu. Váha ukázala o 300g víc... už jsem se cejtila jak největší prasnice, ovšem postupem času jsem se cítila jako prasnice i když váha nakonec ukazovala pouhých 39 kilo. Vážila jsem se v tu dobu i několikrát denně, většinou po každém jídle a nedokázala jsem pochopit, že váha prostě klesá i stoupá a že váha při hubnutí je to poslední co by mě mělo zajímat. Ne. Mlela jsme si to svoje a nechávala si dál kazit život a svazovat mysl tím debilním krámem. :D
Jediný za co jsem tomu pekelnýmu přístroji vděčná je to, že mi otevřel oči, když se právě období hladovění a neustálýho vážení změnilo za období přejídání a já když jsem vlezla na váhu a zjistila, že jsem přibrala nějakých 10 kilo, dostala jsem tím hroznej kopanec do zadku a heclo mě to k tomu makat, sebrat všechny síly a dát do boje s přejídáním maximum. Uvědomila jsem si totiž, kolik bych asi vážila za půl roku, za rok, za dva... kdyby to tak pokračovalo. No to radši ani nechci vědět.


Tenkrát jsem si uvědomila, jak svoje tělo nesnáším. Nemohla jsem najít ani jednu část, která by se mi líbila a uvědomila jsem si, že k tomu, abych měla svoje tělo ráda, k tomu mi váha nepomůže, uvědomila jsem si, že mi celou dobu akorát škodila a ovlivňovala všechno. Mojí náladu, jídelníček, můj pohled na sebe samou a tak dále.


Moje mega výzva zněla tak, že se nebudu vážit a i když jsem měla někdy nutkání ráno vběhnout na váhu, rychle jsem si to rozmyslela, občas to člověka může totiž demotivovat. Možná to znáte taky. Makáte jak nejvíc to jde, po nějaké době se zvážíte a váha ukáže stejně, nebo dokonce více než minule a Vy jste akorát naštvaný a nemáte chuť pokračovat. Tak z toho si nic nedělejte.
Vsadím se, že víc než polovina lidí, kteří chtějí zhubnout konzumují málo živin, které jejich tělo potřebuje v domnění, že váha půjde dolů. Jo. Sice zhubnou, váha jim po čase třeba i ukáže jejich vysněné číslo, ale zjistí, že ve většině případů zhubli právě svaly, takže jejich tělo je ochablé a nemá žádný tvar. 


Já osobně jsem zastánce měření, nebo focení progressu, protože právě tak uvidíte nejlépe Vaše pokroky a nebudete tím zbytečně trápit svou mysl a ztrácet motivaci, spíš naopak. Váha totiž neukazuje pouze to, kolik váží Váš tuk. Je to číslo, které ukazuje součet tuku, svalů, ale i vody. Váha Vám může růst pokud třeba moc solíte, nebo máte menstruaci, jelikož právě to zadržuje hodně vody v těle. Naopak když se vody zbavíme třeba tím, že ji vypotíme během cvičení, váha nám ukáže méně. 


Kilo sem, kilo tam, ale věřte mi, že když k sobě postavíte dvě slečny stejné váhy, té první budeme říkat třeba Lojza a té druhé Magda. Lojza váží 60 kilo, pravidelně cvičí, jí pravidelně, kvalitně. Magda jí spíše sladkosti a tučná jídla, občas celý den nejí, protože chce zhubnout, ale večer už to nevydrží a nacpe se, necvičí, ale váží stejně jako Lojza. Která myslíte, že ze slečen bude mít hezčí, tvarované tělo? Jasně, že Lojza. Stejná váha, ale jiný vzhled těla a to je ono. Není totiž kilo, jako kilo.


Takže pokud máte v plánu dát svou postavu nějak do kupy. Jděte do toho, jen si rozmyslete dobře, jakým způsobem budete sledovat Vaše pokroky. 
Pokud totiž naberete svaly, vážit budete možná stejně, více, ale svaly které naberete Vám pomohou přes den spalovat kalorie, které putují z tuků.

Chce to jíst pravidelně, vyváženě, nedržet hladovky a hýbat se a hlavně zahodit váhu. Přeju hezký večer a děkuju všem za komentáře a podporu. :) Jste zlatý!


10 komentářů

  1. Ahoj Péťo,
    strašně jsem si oblíbila tvůj blog i tvou osobu, mas skvělej styl a pomalu mě přesvědčuješ, že jde mit super postavu i s normálním zdravým přístupem, bez počítání kalorií a nejezenim, i kdyz je těžký se od toho odprostit :/ :) Fakt tě obdivuju, jak to zvládaš, mas toho strašně moc :o hlavne nekonči s blogem, spoustě lidem jsi obrovskou motivací! :))
    Mam na tebe takovou otazecku, je to úplně mimo tema :D mam ted přibližně stejnou barvu vlasu jako ty (delala jsem to sama, takže se to úplně tak nepovedlo), akorat mi k tomu nejde obočí. Z fotek na insta jsem si všimla, ze tobě hezky jde k vlasum, muzu se zeptat, jestli ho mas nejak celkove obarveny, dokreslujes ho popř. čím, nebo co s nim děláš? Diky moc, měj se hezky a tesim se na další zajímavý články ;) Viki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Moc Ti děkuju, Tvůj komentář mi hrozně zvedl náladu. :) Neboj, končit nebudu! Hrozně mě to baví.
      A obočí si maluju stínama na obočí. :)

      Vymazat
  2. Další ze super motivačních článků :) Vždycky když si od tebe něco přečtu zlepší mi to náladu.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mám radost, stejně jako mě zlepší náladu takové komentáře. :)

      Vymazat
  3. SKvělý motivační článek :) nejvíc mne dostalo to porovnání stejné váhy..

    eL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, je to zajimavý no, ale taky mi to tenkrát otevřelo oči. :)

      Vymazat
  4. Jsi úžasná. Bez tvého blogu bych ani cvičit nezačala, nebo možná jo, ale dělala bych všechno špatně. :D
    Děkuju ti za to, že píšeš, hrozně mě tvoje články vždycky motivují^^

    El

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozně díky za takový komentář a podporu, jsem ráda že blog pomáhá. :)

      Vymazat
  5. Tiez mam problem s tym vážením kedze som pribrala kazdy gram - na váhe ma potesi ale budem sa snazit obmedzit to vazeni lebo fakt ma to niekedy ukráti o motiváciu pokracovat v cviceni a niekedy ked vaha ukaze viac vzdam to uz rano :( Tento článok vo mne prebudil motiváciu a snahu potlacit nutkanie neustáleho váženia .. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem narazila na tvůj blog a je jeden z nejlepších co jsem kdy viděla. Tolik motivace na jednom místě. A nejsou to jen takové ty "kecy" co píší všichni. Líbí se mi jak popisuješ to, co jsi sama zažila a co zažilo dalších spoustu lidí. Články o přejídání a PPP jsou super! Po tom co jsem jich pár přečetla si začínám vše uvědomovat a zjišťuji kde je TA chyba.
    Je super že děláš to co tě baví, jen tak dál ! :)

    OdpovědětVymazat

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥