TIPY JAK CESTOVAT LEVNĚ A BEZ KUFRU

12. července 2019

Můj pohled na cestování se změnil. Dřív jsem si myslela, že je to o týdnu stráveném v nějakém all inclusive rezortu na lehátku. Teď už vím, že je to hlavně o poznávání měst, jídla, kultury, památek a přírody. Dneska jsme se v pět ráno vrátili ze Sicílie, kde jsme strávili 10 dní. Bylo to úžasné. Chvílemi jsme sice procházeli zkouškami. Například když jsme v padesáti stupňích běželi na vlak s tunovými batohy na zádech a já navíc v pantoflích, ale o to víc jsem si pak vážila toho, když jsem si jen tak sedla na pláž, kde nikdo nebyl.



Když jsme spustili nový web, věděla jsem, že potřebuji po té každodenní práci a rutině odjet někam k moři a přijít na jiné myšlenky. Vláďa mi naštěstí rozuměl a společnými silami jsme hledali nejlevnější letenky na nějakou random destinaci. Vypadalo to asi tak, že jsme si volali, Vláďa říkal, kam to letí a za kolik a já googlila, jak to tam vypadá. Nakonec vyhrála Sicílie. Letenky nás vyšly na 5600 tam i zpět za oba z Vídně. Což mi přijde jako naprosto skvělá cena! Letělo nám to za tři dny, takže jsem na poslední chvíli kupovala letní oblečení, plavky, batoh a mohla jsem si začít balit.


Naučila jsem se cestovat s 30 litrovým batohem a je to tak osvobozující. I když je to pro mě někdy vážně makačka, jelikož mám problémy se zády. Pořád je to ale daleko lepší, než za sebou vláčet 100kg v podobě kufru narvaného věcma, které stejně za celou dobu na dovolené nevyužiju. Zároveň je výhoda v tom, že si uděláte Check-in na letišti online a nemusíte čekat na odbavení, protože máte jen příruční zavazadlo. Před odletem jsem si koupila můj vysněný batoh, který jsem chtěla už strašně dlouho. Růžový XS od The North Face. Je strašně pratický v tom, že si do něj věci skládáte jako do klasické tašky, takže když v něm něco lovíte, nemusíte všechno vyndat a pak zase vracet s tím, že už ho nezapnete. :D Nosíte ho na zádech jako batoh a navíc ta barva a omyvatelný povrch! Koupila jsem ho na Andělu v prodejně North Face za 2600,- kč.



Pokud si myslíte, že by se vám do batohu nic nevešlo, mýlíte se. Největší fígl je v tom, jak to zabalíte. Jestli si věci jen tak narovnáte, pochybuju, že batoh zapnete. Já si oblečení roluju do takových "palačinek" :D Má to hned několik výhod. Oblečení se tak nezmačká a ušetří spoustu místa. Spodní prádlo a maličkosti pak vecpu do míst, kde jsou mezery. Foťák si připevním k batohu do pouzdra a tenisky přivážu ze strany batohu. Samozřejmě je nejlepší si obléct na cestu oblečení, které by vám v batohu zabralo nejvíce místa. Kosmetiku nevezu skoro žádnou. Upřímně si ťukám na čelo, když vidím, jak si nějaké slečny berou na dovolenou masky, tři krémy na obličej, dva na tělo, peeling a bůh ví co. Jediné co jsem měla jsou miniatury šampónu, sprcháče, kondicionéru a micelárky. To vše vždycky koupím v drogerii d&m. Skoro jsem se nemalovala, takže jsem si přibalila řasenku na řasy a obočí. No a kdyby náhodou, tak make-up a tvářenku. To vše mi zabare jednu malou kosmetickou taštičku. Opalovací krémy by mi do letadla nevzali, jelikož jsou ve velkém balení, takže si je kupuji až na místě. Žádný fén, vlasy nechávám uschnout přirozeně. Ručník z Decatlonu, který zabere hrozně málo prostoru a je rychloschnoucí. Vláďa mě ukecal a vzali jsme si s sebou penny board a skate, abychom se mohli přesouvat trochu pohodlněji.


Kolečka jsem dala do batohu a desku připevnila z boku. Mám sbaleno! Přes sebe jsem si ještě hodila ledvinku, kde jsem měla věci, které potřebuji mít po ruce. Mobil, klíče, pas, kapesníčky a sluchátka. Takže pokud přemýšlíte, zda si brát kabelku, rohodně bych si pořídila spíše jednobarevnou ledvinku, kterou můžete nosit jak přes hrudník, tak jako mini kabelku přes rameno. Záleží na tom, jakou si vyberete, ale moje Victoria Secret je úplně ideální a hodí se ke všemu. Jak se sportovnímu outfitu, tak k šatům. Tím pádem jsem ji tahala úplně všude a nejdůležitější věci jsem měla v bezpečí. 


Pokud jdete nakupovat před odjezdem, zkuste koukat spíše po věcech, které se vám nebudou mačkat. Několikrát se mi stalo, že jsem si koupila něco krásného, ale pak jsem to nemohla ani jednou vzít, protože to bylo děsně zmačkané ze zavazadla. Od té doby kupuji na cesty jen věci, které jsou pravý opak a je to daleko pohodlnější, když nemusím řešit, jak zabalit, aby se něco nesežvejklo. Ale je fakt, že jsem teď na Instagramu u jedné slečny viděla, že jakmile si něco zmačkáte, stačí to dát na ramínko a pověsit v koupelně, vysprchovat se horkou vodou a pára by to měla aspoň trochu vyrovnat. 


Nejčastější dotaz, na který se mě ptáte je ubytování. Jestli jsme v nějakém hotelu, stanu, kempu, nebo rezortu. Když jsem brala mamku před rokem do Egypta, raději jsem investovala do rezortu, protože jsem věděla že není na nějaké přesouvání a raději bude celou dobu na jednou místě a taky to byl Egypt, kde je to normální. Ale samozřejmě když jedeme s Vláďou, chceme toho vidět co nejvíce, přesouvat se po několika dnech jinam a rozhodně nejsme na jednom místě celou dobu. Většinou strávíme na jednom místě dvě až tři noci. Podle toho, jak moc se nám tam líbí. Všechno ubytování jsme objednávali v den, kdy jsme ho potřebovali a byla jsem překvapená z toho, jak moc krásná místa jsme ulovili. Něříkám, že by to klaplo v každé destinaci, ale my jsme měli štěstí. Doporučuji ubytko objednávat alespoň dva až tři dny předem, budete mít i větší výběr. Ubytování hledáme přes Airbnb nebo booking.com. S tím že jsme teď měli skoro všechno přes Booking, a proto ho doporučuji ještě o trochu více, než Airbnb. Ceny byly nízké a místa krásná. Jedna noc nás vyšla v průměru na 1200 za oba, což je podle mě úplně parádní cena na to, že jsme byli buď úplně v centru, nebo pár metrů od pláže. Nejhezčí místo bylo poslední, kousek od Cefalú. Vzali jsme ubytování a pořádně jsme se nekoukli, kde to je. Cesta tam byl docela masakr, protože je to dostupné spíš autem, než pěšky, ale stálo to za to. Měli jsme malý domeček v kempu na vesnici u moře, s bazénem a terasou. Byl tam úžasný klid a za celé tři dny jsme potkali jen pár lidí.


Vláďa i já pracujeme z domova, takže je to pro nás velká výhoda, pokud cestujeme. Je nám v podstatě jedno, na kdy najdeme letenky, můžeme vyrazit kdykoliv. Proto kupujeme často last minute a hodně tím ušetříme. Díky tomu, že cestujeme jenom s batohem, nepřikupujeme k letenkám ani zavazadlo, které by kolikrát stálo i víc než několik nocí ubytování. Pokud jsme v destinaci, kde je jídlo drahé, volíme především ubytování, kde je kuchyň, abychom si mohli vařit a nemuseli utrácet velké peníze v restauracích. Sicílie byla na tohle super, takže jsme jedli venku a nemuseli jsme se o tohle vůbec starat. 


Jediné, co mi dělá vážně problém je lítání letadlem. Já na to prostě nejsem a nikdy nebudu. Je mi z toho špatně, mám úzkosti a slzy na krajíčku při každém zatřesení letadla. Když jsme se včera vraceli, bylo zrovna to nejhorší přistání, jaké jsem kdy zažila. Začala jsem zmatkovat, bylo mi zle a jakmile se začla celá kabina třást, rozsvítílo se nad dvěřmi exit. Jo, asi to bylo normální a svítilo to, jen aby jsme věděli, ale bylo to vážně nepříjemné a sama nevím, co s tímto strachem dělat. Takže pokud máte nějaké tipy, budu moc ráda. Chtěla bych jet brzy někam dál a pokud budu mít takové stavy, bohužel to nezvládnu! :D

Snad se Vám článek líbil a příště Vám ukážu ty nejhezčí místa Sicílie. :)

4 komentáře

  1. Ahoj, super článek! V srpnu se chystám s kamarádkou poprvé letadlem bez rodičů a jsem na to celkem zvědavá.
    Děkuji za super tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  2. To se moc dobře čte :) Taky jsme dřív cestovali na lehko, ale teď s dítětem nám přibily nějaké ty zavazadla ale i tak se to dá. Nejsme z Prahy tak jezdíme osobakem na letiště auto necháme tady a jedem přímo na terminál. Máme vždy 2 příruční zavazadla a jedu větší krosnu pro 2 dospělí a 3lety dítě. Vždy cestujeme tak na nejmíň 10dni protože týden je málo. Nejdýl jsme byli na 3 měsíce po Evropě Francie, Španělsko a Německo.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za článek a fajn rady, některé věci mají určitě něco do sebe. Na druhou stranu je určitě lehčí sbalit si k moři než třeba v zimě oblečení do Norska, kde člověk potřebuje více vrstev, více věcí, jelikož ne vše se hned vysuší apod. Ale rozhodně taky začínám mít u cestování takový ten pohled na věc, že je třeba víc poznávat než mít vše předem nachystáno a jet podle předem daných plánů.

    OdpovědětVymazat
  4. Já vám to neberu, ale co je moc, to je moc. Ale jako cestujte si samozřejmě jak chcete, je to vaše věc. Já jsem na Sicílii byla, kdy jsem pomáhala jedné partnerské obci řešit projekt na úsporné veřejné osvětlení, nepotřebovala jsem toho moc, ale bez kufru bych tam určitě nejela. Na druhou stranu je to fakt krásná země. Prostě Itálie na druhou. :)

    OdpovědětVymazat

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥