HUBNUTÍ HLAVOU aneb jak hubnout a užívat si to

5. července 2017


Tak s pravdou ven! Kolikrát jste už v zápalu vzteku k sobě a ke svým tukovým zásobám napsali do vyhledávače Google "jak zhubnout". Kolikrát jste zoufale hledali informace o tom, jak nejrychleji shodíte do plavek, jelikož jste to neustále odkládali a najednou "ejhle" a máte na hubnutí maximálně pár dní. Přiznejte se i k tomu, kolikrát jste zoufale brouzdali na netu a přitom jste toužili narazit na nějaký zaručený způsob k dokonalé a vysněné postavě. Věřím, že kdyby se měli přihlásit všichni, koho se tento začátek článku týká, mělo by ruku nahoře 99% z vás. Včetně mě!
Na internetu se o hubnutí dočtete hodně věcí. A není divu. Dnešní svět je hubnutím a fitness tématem doslova posedlý a toho, kdo není #healthy a #fitness by jste hledali jen opravdu stěží. Aneb třikrát hurá, že jsem narazila na kluka, který nemá v hlavě jen kuřecí a osobáček na mrtvolu. :D

Jo, asi by jste přivítali článek o tom, jak si nastavit příjem kalorií, jak si počítat každý gram jídla a jak sakra konečně zhubnout díky kalorickým tabulkám. Dneska se ale nebudeme zabývat těmito informacemi, které si přečtete hned, jak rozkliknete internet. Dneska vám chci hubnutí ukázat z trošku jiného pohledu.
Já už ani nevím, kdy jsem vlastně dospěla k tomu, že budu poslouchat svoje tělo. Ale nejspíš to bylo ve fázi, když jsem hrotila každé sousto jídla, protože jsem si tak strašně přála vyrýsovaný břicho, jako ostatní #instagirls. Paradoxem bylo, že daleko lepšího výsledku jsem dosáhla, až jsem to tolik nehrotila a ve chvíli, kdy pro mě vyrýsovaný pupek nebylo to nejdůležitější v životě. Možná se ptáte proč a nechápete tu souvislost. Ani já to dřív nechápala. Dneska už vím, že v té první fázi jsem se soustředila na jednu konkrétní věc a dělala jsem vše, abych ji dosáhla. Nevnímala jsem svoje potřeby a svoje tělo ignorovala. Šlo mi jen o výsledek. V té druhé fázi jsem dělala vše proto, abych se cítila tak, jak se cítit mám a pak už to šlo samo. Poslouchala jsem svoje tělo, začala jsem vnímat, že si řekne, kdy co potřebuje a od toho se odrazilo i celkové zjevení mého těla v zrcadle. Cítit se fit, znamená být fit.

V dnešním článku bych vám ráda sdělila proč je hubnutí hlavně o tom, co máte v hlavě. Nejde o to, kolik škol máte a jak vám jde učení. Teď jde o to, jak se dokážete se svým tělem skamarádit. Spousta lidí odděluje hlavu od těla. Myslí si, že tělo a hlava jsou dva různé póly. Někdy mají pocit (a ten jsem měla dřív i já), že tělo a hlava jsou ve skutečnosti dva odlišné světy. A že naše tělo dělá něco úplně jiného, než my chceme a vyžadujeme. To je nesmysl!
My jsme jeden celek. Naše tělo je s naší hlavou propojené. Stejně je tomu tak i naopak. Tím logicky vyplývá, že to jaký máme pocit, jaké máme myšlenky, jaké prožíváme emoce, tak od toho se odvíjí i náš fyzický stav těla.

"Já to nezvládnu."
"Já nedokážu zhubnout."
"Já nedokážu zhubnout. Tolikrát jsem to zkoušela a nikdy se mi to nepovedlo."
"Stejně dostanu chuť na čokoládu a vzdám to."
"Nesnáším svoje tělo."
"Proč jsou všichni hubený a já tak tlustá?"
"Nemám silnou vůli."
"Je to strašně těžký."
"Kašlu na to, stejně to nemá smysl."


Tři, dva, jedna, teď! Právě jsem odstranila všechny tyto věty a věty podobné z vašich hlav a dostáváme se do bodu, kdy vám vysvětlím proč je tak strašně zbytečný a nevýhodný je v sobě nosit. Vy jim totiž uvěříte. Uvěříte jim víc, než chcete a může se stát, že jim dokonce propadnete a nějaká z těchto vět, kterou sami sobě budete tvrdit, vám vezme vaši energii a motivaci se sebou a svým životním stylem něco udělat. Žijete teď a tady. Máte možnost rozhodovat, co se ve vašich hlavách děje. Stejně tak máte možnost ovlivňovat, co se bude dít s vaším tělem. Pokud si budete tvrdit, jak něco nezvládnete, bude tomu tak. Stane se to skutečností a realitou. Stane se to nepříjemným vnitřním střepem, kterým akorát posílíte sebe nenávist a oddálíte díky němu výsledky, na které byste s přehledem měli. To máte stejný, jako když se ráno probudíte a venku je šedo a zamračeně. Když si řeknete, že je nechutně a bude to na nic den, právě kvůli počasí, stane se tomu tak. Celý den se budete mračit a když budete mít náhodou příležitost se usmát, vzpomenete si na ten ranní pohled z okna a rázem úsměv z vaší tváře zmizí. Přitom by stačila teplá bunda, pro jistotu deštník do kabelky a počasí/nepočasí, byl by to další parádní den se sluníčkem v duši. Stejně je tomu tak u hubnutí. Pokud jdete do proměny s tím, že to zase nezvládnete, že nemáte vůli a že to stejně vzdáte, stane se to. Dřív, než si stačíte na nový režim zvyknout.
Přitom by jen stačilo podpořit sám sebe. Říct si pravý opak a ujistit svůj celek hlavy a těla, že na to máte!

Psychická pohoda a pozitivní přístup při hubnutí s sebou nese jen benefity a celý proces zpříjemňují. Pokud se budete chválit, budete si vděčný za to, co pro sebe děláte, budete rázem smíření s tím, že občas odmítnete čokošku a půjdete si raději zaběhat. Protože si uvědomíte, že veškerou energii a veškerou píli, kterou do toho dáte, tak se odrazí na vás. Neděláte to pro nikoho jiného. Všechno, co do toho dáte a vložíte, to se vám taky vrátí. Jen musíte vydržet a celý proces si zpříjemňovat a soustředit se na to, jak se cítíte.
Nebudu vám tu říkat, kolik kalorií jíst. Chci vám jenom dnešním článkem dodat energii a sílu k vašemu procesu a dokázat vám, že když si uvědomíte propojení vaší hlavy a těla, dostanete se daleko dál. Rázem budete vědět kolik toho sníst a kdy si dát trénink, protože budete vědět, kdy jste sytí a kdy už jíte moc. Najednou si uvědomíte, že raději cvičíte večer, než ráno. Někdy si uvědomíte, že stačilo a že prostě musíte jít s kamarádkou na kafíčko a dortík, aby jste si od režimu odpočinuli. A občas se stane, že vynecháte trénink, protože jste unavení. A spoustu dalších maličkostí, které ale vašemu tělu a celkovému pocitu prospějí a budete si celé hubnutí užívat. Vaše tělo je to jediný s čím musíte žít celý život. A hubnutí není nic, proč by jste se měli cítit nepříjemně, trpět a ubližovat si. Je to jen o tom, že chcete něčeho dosáhnout, překonávat se a cítit se ve svém těle příjemně. A celá ta cesta k hubnutí nemusí být peklo. Stačí poslouchat své tělo, dělat vše podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a já věřím, že dojdete daleko dál, než kdyby jste kašlali na svoje pocity, nebavilo vás to a jen by jste hrotili zbytečnosti. Podpořte sami sebe a dejte vašemu celku to, co potřebuje a uvidíte, že se brzy dočkáte vytoužené postavy. 

7 komentářů

  1. Moc krásne napísané 🙂 ja sa k chudnutiu prekonávám nekonečne dlho. Avšak teraz mám dve dovolenky po sebe pred sebou na odpočinok, tak potom sa do toho vrhnem s čistou hlavou 😃 prajem veľa úspechov a krásne leto Peti! ❤

    OdpovědětVymazat
  2. Ty to vždy umíš ze sebe tak krásně vypsat ❤ Dneska jsem si uvědomyla, že lidi neřeším a nekoukám po nich jak na mě koukají. Měla jsem plavky a na tom jen delší tílko s velkým výstřihem v rukávu. Dřive se to nosilo hodně. A vím, že kdybych se ohla leze mi vše, zadek, břicho a tak dále. Ale neřešila jsem to a bylo mi fajn. Byla jsem v tom ve 3 krámech a všechny takzvaně u "zadku". A nikdy jsem se necítila lépe. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný článek, hrozně hezky se četl, já už hrozně dlouhou dobu plánuji napsat článek na toto téma, ale stále dávám přednosti jiným článkům :D tak třeba do budoucna se zadaří :)

    OdpovědětVymazat
  4. Péťo, všechny tyhle články (poslední 3) o pochodech v hlavě a myšlení jsou senzační :-). Mě to vždycky strašně nakopne. To člověk má pak chuť se jít jen tak projít a užívat si přírodu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Peti, krasne napsane. Muj nejvetsi problem je asi v tom, ze na sebe neumim byt hodna. Pokud si naplanuju ze budu cvicit a treba to nestihnu, mam z toho pak hrozne vycitky. Ale diky Tobe jsem si uvedomila ze takhle to byt nema! A snazim se to zmenit :) Objevila jsem Tvuj blog nedavno a uz mam prectene vsechny clanky :) Taky cvicim podle Tvych videi, sice je to makacka ale ten pocit po odcviceni stoji za to :D. Omlouvam se ze jsem napsala takovou slohovku ale hlavni vec co jsem chtela napsat, je DEKUJU. Urcite pokracuj v tom, co delas. Jsi nejvetsi inspirace! <3

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, já mám největší problém s motivací, vždycky než se dokopu k tomu abych cvičila nebo najela na zdraví jídelníček :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky docela dost často bojuji s motivací, ale když už se do něčeho dám, tak se to snažím dotáhnout do konce. Hlavně jako projektová manažerka vím, že si musím dát nějaké měřitelné cíle, abych jich mohla dosáhnout. Znáte to, prostě takové ty klasické zásady. :) I když jako teď přemýšlím nad službami madeoterapie Brno, protože jsou věci, se kterými nic neudělám. :)

    OdpovědětVymazat

Moc si vážím každého Vašeho komentáře. ♥